Filarmonica Paul Constantinescu

Filarmonica Paul Constantinescu


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Anton Pann 5, Ploiești 107071, Romania

Despre

Filarmonica“Paul Constantinescu“ este una dintre cele mai prestigioase instutuții de cultură din România. Recunoscută pe plan național și internațional datorită calităților profesionale ale orchestrei dovedite cu prilejul reprezentațiilor acesteia care sunt apreciate întotdeauna de câtre public și presa de specialitate, s-a înființat în anul 1952 din inițiativa unui grup de iubitori ai muzicii simfonice, sub denumirea de Orchestra Simfonică “Ciprian Porumbescu”.
În anul 1960 devine “Filarmonica de Stat Ploiești” prin unificarea într-o singură instituție de concerte a Orchestrei Simfonice “Ciprian Porumbescu” cu “Orchestra populară Flacăra Prahovei”, înființată în 1947. Datorită muncii neobosite a unor oameni de cultură precum Ion Baciu, N. C. Debie, Al. I. Bădulescu, care au înțeles importanța pe care muzica cultă urma să o aibă în viața spirituală a județului Prahova chiar într-o perioadă în care activitatea culturală era la începuturi, Filarmonica ploieșteană a evoluat rapid: au fost angajați instrumentiști foarte buni, cu studii de specialitate, au fost abordate repertorii solicitante care promovau muzica românească și simfonică în general. Au urmat turnee în străinătate: Italia, Germania, Franța, Belgia, Spania, Grecia, Cehoslovacia, etc. și primele înregistrări la casa de discuri Electrecord, în anul 1967, sub bagheta dirijorului George Petrescu. Între anii 1970-1977, Orchestra simfonică din Ploiești a imprimat, din creația muzicală românească, pentru postul național de radio 28 de piese, iar din reperoriul univerasal, cinci lucrări de referință din creația compozitorilor P.I.Ceaikovski, G. Mahler și A. Honegger . Activitatea de imprimări pentru postul național de radio a continuat până în anul 1990, aceasta reprezentând și una dintre sursele de autofinanțare ale Orchestrei, care între anii 1984 - 1989, împreună cu celelalte instituții de spectacole și concerte din țară, în urma unei dispoziții, a fost obligată să obțină, din venituri proprii, 84-86% din bugetul anual de venituri și cheltuieli.
La evoluția fabuloasă a Orchestrei Simfonice au contribuit marile personalități invitate la pupitrul dirijoral printre care amintim: Ion Baciu, Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Zbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento (Italia), Woss Kurt ( Austria), Walter Horst (Germania), etc. și soliștii de talie mondială români, din Europa, Asia și cele două Americi precum: Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Ștefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan, Li Min Cean, etc.
În ziua de 27 aprilie 1993, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Prahova au hotărât ca Filarmonica de Stat Ploiești să poarte numele ilustrului compozitor, cel care a contribuit enorm la zestrea culturală a orașului prin creația sa, Paul Constantinescu, ce tocmai împlinise 50 de ani. Foarte impresionat de eveniment, compozitorul a oferit forurilor culturale județene una dintre cele mai importante lucrări ale sale, “Simfonia ploieșteană”, ce descrie Ploieștiul prin imagini sonore semnificative, operă ce a fost interpretată în primă audiție de Orchestra Simfonică sub bagheta ilustrului Ion Baciu, în prezența autorului, în ziua de 30 septembrie 1961.
Cu ocazia comemorării a trei ani de la trecere în neființă a șefului de orchestră Ion Baciu ce a condus Orchestra Simfonică la un nivel la care poate concura cu orice orchestră profesionistă din țară și nu numai, Sala de Concerte a Filarmonicii a devenit, din anul 1998, Sala de Concerte “Ion Baciu”.
În prezent, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură de reprezentații cu succes, fie că este vorba de scena Sălii de Concerte “Ion Baciu”, spațiu neconvențional sau festivaluri la care participă, invitată sau în calitate de gazdă.
Se acordă o importanță deosebită pentru organizarea concertelor educative și acțiunilor ce au în prim plan cultivarea gustului pentru muzica cultă la copiii ce nu studiază în școli de profil, iar pentru tinerii interpreți, dirijori, artiști la început de carieră, Filarmonica a demarat câteva proiecte pentru încurajarea și promovarea acestora, asigurându-se un natural schimb de generații din ce în ce mai pregătite pentru scenă.
Colaborarea Orchestrei Simfonice cu mari dirijori și soliști, ce sunt prezenți pe marile scene ale lumii, laureați ai unor Concursuri Internaționale, reprezintă o preocupare majoră și continuă a conducerii Instituției de Cultură; astfel pe scena Filarmonicii “Paul Constantinescu” au evoluat nume mari ale muzicii clasice din întreaga lume: pianistul Josu de Solaun, câștigătorul Concursului Internațional “George Enescu”- secțiunea pian, ediția 2014, violonistul Ștefan Tarara , câștigătorul Concursului Internațional “George Enescu”- secțiunea vioară, ediția 2014 și al premiului I la Concursul Internațional de vioară “R.Lipizer” (2011), unde a fost acompaniat în finala concursului chiar de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “ Paul Constantinescu” , acesta fiind ani la rând orchestra oficială a Concursului, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, dirijor onorific al Filarmonicii, violonistul Răzvan Stoica, cotat drept cel mai bun violonist din Europa cu vârsta până în 29 de ani, câștigătorul New Talent -Bratislava și al dreptului de a cânta pe o vioară Stradivarius ce datează din 1729, violoncelistul Rodin Moldovan, prim violoncelist al Orchestrei MDR- Leipzig, violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Bogdan Zvorișteanu, dirijori ca Walter Hilgers, ce deține și titlul de Director Artistic onorific al Filarmonicii ploieștene, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, etc.
Filarmonica se bucura de artisti profesioniști cu inima deschisă. Printre personalitățile cu care Filarmonica ploieșteană se mândrește cu adevărat sunt Maestrul Radu Postavaru - dirijor principal al Orchestrei Simfonice - un om care reușește cu fiecare concert al său să dea plus valoare orchestrei simfonice și Gabriel Croitoru - unul dintre cei mai buni violoniști pe care România i-a dat acestei lumi - drept dovadă și faptul că acesta cântă pe vioara Guarneri a marelui G. Enescu

Cultură

  • Instituție de cultură

Alte sugestii

Protoieria Ploiești Nord

Cultură

Concert simfonic

Cultură

Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană

Cultură

Allegria Creativ

Cultură

HMT PRODUCTION

Cultură