Palatul Culturii

Palatul Culturii


Address

Bulevardul Republicii, Ploiești, Romania

Despre

Palatul Culturii este cea mai impunătoare dintre clădirile mai vechi ale municipiului. 
Lucrările începute înaintea primului război mondial, s-au întrerupt în timpul războiului și au fost finalizate la începutul anilor '30. Edificiul a fost inaugurat in prezenta regelui Carol al II-lea, la 26 noiembrie 1933.

Este o clădire masiva, monumentală, cu un mare corp central si doua aripi principale, care îl întretaie aproape de capete. Are un demisol, un parter și un etaj foarte înalt și un altul ceva mai scund. Construit în stil neoclasic francez, palatul impresionează prin unitate de stil, prin simetrie și echilibru, ca si prin varietatea cu care sunt tratate cele patru registre ale fațadei. Deosebit de reușită este intrarea principala, aflata la nivelul primului etaj, pe partea sudica a corpului central. Accesul este permis de un povarnis carosabil cu doua variante și de treptele largi ale unei scări monumentale. O colonadă puternică încadrează cele trei uși masive.

În interior, parterul și primul etaj cuprindeau câteva mari săli de ședințe, unele dintre ele cu lambriuri de lemn și cu plafoane casetate. Mai este de amintit un vast hol care cuprinde o bună parte a etajului I, în înălțime și etajul al doilea. Acesta are coloane masive si este luminat prin plafon. Holul, in trecut "sala a pașilor pierduți", constituie în prezent cel mai bun spațiu expozițional al orașului.

În anii 1951-1953, clădirea a fost destinată Palatului Culturii, dar cu șase ani in urma, o parte din aripa estica a fost afectată nou înființatei Curți de Apel Ploiești. Renovat serios în urma cutremurului din 1977, palatul își menține nealterata forma inițială și adăpostește o serie de instituții cultural artistice de mare preț: Muzeul Județean de Biologie Umană, Muzeul de Etnografie, Școala de Arte .

*sursă foto
*sursă text

Alte sugestii

Protoieria Ploiești Nord

Cultură

Concert simfonic

Cultură

Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană

Cultură

Allegria Creativ

Cultură

HMT PRODUCTION

Cultură